Huis van Zessen

Het Huis van Zessen staat in Alblasserdam, de geboorteplaats van de beroemde stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren die zijn naam zou vestigen met het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam. Alblasserdam en het aannemersmilieu waaruit hij voort kwam vormden de jonge Cornelis, zowel persoonlijk als professioneel. Zijn ontmoetingen met de grote artistieke talenten van zijn tijd, waaronder de kunstenaar Theo van Doesburg droegen bij aan zijn ideeën en het visueel vocabulair van de Moderne architectuur en stedenbouw.

Huis van Zessen: 01

Van Eesteren nam de ontwerptekeningen van het Huis van Zessen mee naar Parijs waar Theo van Doesburg het kleurschema voor de binnen en buitenkant bepaalde. De tekeningen gingen per post terug naar Alblasserdam met instructies voor de schilder.

Toen het huis net af was, in november van 1923 had Van Eesteren er al foto’s van en in februari 1924 schreef hij dat hij het prachtig vond van kleur en er dagelijks plezier in had.

Huis van Zessen is eigendom van de Van Eesteren-Fluck &
Van Lohuizen Stichting die de nalatenschap van Van Eesteren en zijn compagnon Theodoor van Lohuizen beheert (www.efl-stichting.nl). Het werd in 1990 gerestaureerd door Bertus Mulder waarbij de kleuren werden teruggebracht.