JAARPROGRAMMA 2020

Fietsvierdaagse Dordrecht

Huis van Zessen doet elk jaar mee aan de Fietsvierdaagse, dit jaar op 5 juni. Het Huis van Zessen is stempelpunt en zorgt voor koffie en versnaperingen. Voor meer informatie zie: www.ronduitdordrecht.nl

Gratis toegang

Op Open Monumenten Dag, zaterdag 12 september, is het Huis van Zessen gratis toegankelijk.

JAARPROGRAMMA 2017

100 jaar De Stijl

In 2017 is het 100 jaar geleden dat het tijdschrift De Stijl werd opgericht. Nederland viert dit met een themajaar. De kunstenaar Theo van Doesburg is de hoofdredacteur. Hij zorgde voor de kleuren rood, blauw en geel in het Huis van Zessen. Daarnaast is er in het huis is een tentoonstelling over De Stijl te zien. West Kinderdijk 89, ALBLASSERDAM. Open op afspraak: contact@huisvanzessenalblasserdam.nl, www.huisvanzessenalblasserdam.nl.

Fietsvierdaagse Dordrecht

Huis van Zessen doet elk jaar mee aan de Fietsvierdaagse in de maand juni. Het Huis van Zessen is stempelpunt en zorgt voor koffie en versnaperingen. Voor meer informatie zie: www.ronduitdordrecht.nl

Gratis toegang

Op Open Monumenten Dag, zaterdag 9 september, is het Huis van Zessen gratis toegankelijk.

JAARPROGRAMMA 2016

In het nieuwe jaar zal het Huis van Zessen behalve op afspraak ook op een aantal vaste dagen geopend zijn. We doen dit jaar mee aan de volgende evenementen:

Fietsvierdaagse Rond uit Dordrecht – di. 31 mei t/m vr. 3 juni 2016
Dag van de Architectuur – za. 18 juni 2016
Open Monumenten Dag – za. 10 september 2016
Geeft u op voor de wandeling langs projecten van Cornelis van Eesteren in Alblasserdam! Aanmelden

WORKSHOPS KUNSTKANJERS

In november 2015 hebben wij in samenwerking met Kunstkanjers vier leuke workshops georganiseerd voor de bovenbouwleerlingen van de basisschool. Ze hebben modellen gebouwd van het Huis van Zessen en ze mochten hun eigen droomhuis maken. Op de foto’s tonen de kinderen hun werkstukken.

MEIMAAND FIETSMAAND

Nog een aantal dagen en de maand MEI begint:
vrijdag 1 mei 2015 is het zover!
Op afspraak kunt u zich aanmelden voor een fietstocht.
Voor details van het arrangement inclusief fietsrouteboekje,
zie het jaarprogramma 2015 hieronder.

KUNSTKANJERS IN ALBLASSERDAM

Het was een overweldigend succes. Op vrijdag 27 februari 2015 hebben circa 20 kinderen een workshop gevolgd in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam als afsluiting van een serie workshops. Wethouder Dorien Zandvliet reikte certificaten uit aan alle deelnemers. Het project KunstKanjers heeft als doel kinderen kennis te laten maken met kunst, in de vorm van schilderen, beeldjes gieten en muziek maken.

In de herfst van 2015 start een nieuwe serie workshops, waarbij ook het Huis van Zessen wordt betrokken. Op woensdagmiddag kunnen kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar bij het Huis van Zessen aan de West-Kinderdijk 89 zelf een huis ontwerpen en bouwen.

Meer info: tel. 078 – 691 52 39

KunstKanjers3     KunstKanjers4     KunstKanjers5

JAARPROGRAMMA 2015

In het nieuwe jaar zal het Huis van Zessen behalve op afspraak ook op een aantal vaste dagen geopend zijn. We doen dit jaar mee aan de volgende evenementen:

Museumweek – za. 18 april 2015
Meimaand Fietsmaand – maand mei
(arrangement op afspraak)
Fietsvierdaagse Dordrecht – di. 2 t/m vr. 5 juni 2015
Dag van de Architectuur – za. 20 juni 2015
Open Monumenten Dag – za. 12 september 2015

 

knipsel4

MUSEUMWEEK          zaterdag 18 april 2015

In de Museumweek is het Huis van Zessen geopend op zaterdag
18 april. Het is de eerste keer dat wij meedoen aan dit evenement en daarom hebben we voor alle bezoekers een verrassing in petto.

 

knipsel5

MEIMAAND FIETSMAAND          maand mei
(arrangement op afspraak)

Zin in een dagje uitwaaien? Fiets de dijken op, de polders in en bekijk de beroemde poldermolens. De fietsroute Huis van Zessen – Alblasserdam – Molens Kinderdijk is de ideale gids voor onderweg.

Speciaal voor Meimaand Fietsmaand is het fietsrouteboekje kosteloos verkrijgbaar in een Arrangement inclusief entree Huis van Zessen, koffie en gebak en een verzorgde broodjeslunch (€ 15,-).
Aanmelden via: contact@huisvanzessenalblasserdam.nl


knipsel6

FIETSVIERDAAGSE DORDRECHT
dinsdag 2 t/m vrijdag 5 juni 2015

De Fietsvierdaagse is ook dit jaar weer een vast onderdeel van de evenementen waarbij het Huis van Zessen open is voor bezoek. Speciaal voor alle deelnemers worden bij dit afstappunt limonade en koeken uitgedeeld. Aanmelden via: www.ronduitdordrecht.nl

knipsel7

DAG VAN DE ARCHITECTUUR          zaterdag 20 juni 2015

Het Huis van Zessen is ‘een must’ voor alle architectuurliefhebbers. Het huis is ‘onder architectuur gebouwd’, dat betekent dat het kwaliteit heeft. De architect en de kunstenaar die eraan werkten waren dan ook niet de minsten: de architect en stedebouwkundige Cornelis van Eesteren werd beroemd met het Uitbreidingsplan van Amsterdam en de kunstenaar Theo van Doesburg stond aan de wieg van de abstracte kunst in Nederland: hij was de leider van de kunstenaarsgroep De Stijl.

knipsel8

Cor van Eesteren (links) en Theo en Nelly van Doesburg

OPEN MONUMENTEN DAG          
zaterdag 12 september 2015

Tijdens Open Monumentendag komen steevast veel mensen uit de regio die regelmatig langs het huis rijden eindelijk een kijkje nemen in het Huis van Zessen. Want normaal gesproken kom je daar niet zo aan toe! De deuren staan ook dit jaar weer open; iedereen is van harte welkom!

Dit jaar is het thema: Kunst en Ambacht, een onderwerp dat prachtig aansluit op wat het Huis van Zessen te bieden heeft. De kleuren op de deuren, kozijnen, de trap en het plafond in de hal zijn immers aangebracht door de huisschilder in opdracht van Cor van Eesteren en op aanwijzing van de kunstenaar Theo van Doesburg.

——————————————————————————————–

SPECIALE RONDLEIDING in het Huis van Zessen!

Het Huis van Zessen is geopend op Open Monumentendag
zaterdag 13 september 2014  10.00 – 17.00 uur

Er is een speciale rondleiding over de architectuurreis van Cornelis van Eesteren op Open Monumentendag. Het thema van de monumentendag is dit jaar ‘Op reis’.
Van Eesteren reisde een jaar lang door Europa en maakte prachtige reisschetsen van beroemde gebouwen en stadsgezichten. Een deel van deze reistekeningen is te zien in een diashow in de kelder van het Huis van Zessen.
De rondleiders van het Huis van Zessen vertellen u alles over wat
Van Eesteren allemaal tijdens zijn reis heeft gedaan en waarom zijn architectuurreis zo belangrijk voor hem is geweest.

reisschets

Huis van Zessen
West Kinderdijk 89
Alblasserdam

OPEN MONUMENTENDAG
zaterdag 13 september 2014

“Op reis” is dit jaar het thema van de Open Monumentendag. Tijdens zijn Prix de Rome reis in 1921-22 bezocht Cornelis van Eesteren verschillende Europese steden, zoals Parijs, Wenen, Berlijn en Weimar. Deze architectuurreis bleek van grote invloed op zijn ontwikkeling als modern architect en stedebouwkundige. De tentoonstelling in het Huis van Zessen toont een aantal schetsen die hij op zijn reis heeft gemaakt.
Onze vrijwilligers geven speciale rondleidingen over de reis van
Van Eesteren tijdens dit Open Monumentenweekend.

Over de Romereis van Cornelis van Eesteren verscheen vorig jaar een mooi boekje van de hand van Sandra Guarda. Cornelis van Eesteren. Ontmoeting met de avant-garde 1914-1929 behandelt de jonge jaren waarin hij werd gevormd als architect. Tijdens de reis die hij mocht maken omdat hij de prestigieuze architectuurprijs Prix de Rome had gewonnen, leerde hij de grote geesten van zijn tijd kennen. Zo ontmoette hij de kunstenaar en dichter Theo van Doesburg die hem introduceerde bij de kunstenaarsgroep De Stijl. Ook leerde hij de Weense architect Adolf Loos kennen en maakte hij kennis met de wereldberoemde architect Le Corbusier. Het boekje is in het Huis van Zessen te koop en kan worden besteld via: www.thoth.nl.


FIETSROUTE
 Huis van Zessen – Alblasserdam –
Molens van Kinderdijk 14 april 2014

Ter gelegenheid van Meimaand Fietsmaand stelde museumwoning Huis van Zessen in Alblasserdam een fietsroute samen langs de mooiste monumenten van Alblasserdam en de beroemde molens van Kinderdijk.
Kom genieten van de kleurrijke interieurs van het Huis van Zessen! Er zijn rondleidingen en de tentoonstelling De Stijl in Alblasserdam is op eigen gelegenheid te bekijken.

Aanbieding
Speciaal voor Meimaand Fietsmaand is de fietsroute kosteloos verkrijgbaar in een Arrangement inclusief entree Huis van Zessen, koffie en gebak en een verzorgde broodjeslunch voor slechts € 15,-

Voor meer informatie over het programma:
Fietstocht arrangement

Aanmelden via: contact@huisvanzessenalblasserdam.nl

meimaand fietsmaand

LEUKE KERSTACTIE VOOR KINDEREN! 28 december 2013
In december 2013 heeft het Huis van Zessen een kleur- en knutselwedstrijd voor kinderen georganiseerd.

Ook mochten de kinderen ‘likes’ verzamelen voor de nieuwe facebookpagina:

https://www.facebook.com/HuisvanZessen.

De kleurplaat kan worden gedownload vanaf de facebookpagina van het Huis van Zessen en natuurlijk vanaf deze website: voor downloaden tekeningkrant pdf.

In plaats van de kleurplaat in te kleuren mogen de kinderen ook van papier of karton hun eigen droomhuis maken. Verder mogen kinderen bij familie, vrienden en bekenden die facebook hebben ‘likes’ verzamelen. Schrijf de namen van de ‘likers’ op een lijst.

De werkjes en lijsten kunnen worden ingeleverd op zaterdag
28 december 2013 tussen 10 en 12 uur bij het Huis van Zessen, West-Kinderdijk 89 te Alblasserdam.

Iedereen die wat inlevert krijgt een verrassing en de winnaars krijgen een prijs!

De actie werd gesponsord door Ritmeester BV https://www.ritmeester-bv.nl en
Brand BBA https://www.brandbba.nl.

logo-ritmeester-meesterwerk  logo Brand BBA

VRIJWILLIGERS BEZOEKEN VAN EESTERENMUSEUM IN AMSTERDAM 2 november 2013
De vrijwilligers van het Huis van Zessen gingen op bezoek bij de collega’s van het Van Eesterenmuseum in Amsterdam. Na een verkwikkende lunch in Theater café Mozaïek ging de tocht naar het Van Eesterenmuseum dat is ondergebracht in een voormalig schoolgebouw in Amsterdam West. De kundige gids Leo Tjoelker leidde de groep rond in het museum en in de museumwoning die is ingericht in de stijl van de jaren 1950. Daarna maakte de groep een wandeling door een deel van het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren dat na de Tweede Wereldoorlog is uitgevoerd.

 

Vrijwilligers aan de lunch in Amsterdam West

VRIJWILLIGERS BEZOEKEN HUIS VAN ZESSEN 13 oktober 2013
De vrijwilligers van het Van Eesterenmuseum gingen op bezoek bij Huis van Zessen na een vrolijke tocht in een jaren vijftig bus. Ondanks de regen was het een interessante dag. De rit ging langs plaatsen waar Cornelis van Eesteren iets mee te maken heeft gehad zoals locaties waar hij heeft gebouwd, gewoond of plannen voor heeft gemaakt. Bovendien werd de prachtige kerk van architect Jan Wils bezocht die even verderop aan de dijk staat met glas-in-loodramen van Theo van Doesburg.

 

VOOR GENODIGDEN: 5 oktober 2013   voor foto’s klik hier
VOOR PUBLIEK: vanaf 6 oktober 2013
LOCATIE: het Huis van Zessen in Alblasserdam. In het
Van Eesterenmuseum in Amsterdam is dezelfde tentoonstelling te zien tot en met 12 januari 2014: www.vaneesterenmuseum.nl

Agenda: 02

Vanaf 6 oktober 2013 is de dubbeltentoonstelling over de jonge
Van Eesteren en de Stijl in Alblasserdam voor publiek geopend.
De tentoonstelling in Huis van Zessen in Alblasserdam zal blijvend te zien zijn. U kunt zich aanmelden voor een afspraak via: contact@huisvanzessenalblasserdam.nl

De tentoonstelling concentreert zich rond de korte, maar zeer vruchtbare samenwerking tussen Cornelis van Eesteren en
Theo van Doesburg in de periode 1922-1923. Vanaf het moment van hun ontmoeting in Weimar, waar Van Doesburg een cursus gaf over De Stijl aan het Bauhaus, tot aan de tentoonstelling over De Stijl van 1923 in Parijs hadden zij intensief contact. Zij ontwierpen samen de legendarisch geworden maquettes van drie fictieve woonhuizen.
Het Maison d’artiste wordt beschouwd als het abstract-ruimtelijke meesterwerk.

Gelijk met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Thoth een biografische schets van de jonge jaren van Van Eesteren:
Sandra Guarda, Cornelis van Eesteren. Meeting the avant-garde 1914-1929/Ontmoeting met de avant-garde 1914-1929: www.thoth.nl

 

OPEN MONUMENTENDAG

Op zaterdag 14 september 2013 is het Huis van Zessen geopend van 12.00 – 17.00 uur.

In het weekend van de landelijke Open Monumentendag is het Huis van Zessen op zaterdag 14 september in de middag te bezichtigen. U krijgt een rondleiding door het huis.
Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.
Adres: Huis van Zessen, West Kinderdijk 89 in Alblasserdam

Agenda: 01

OPENING DUBBELTENTOONSTELLING

DE JONGE VAN EESTEREN EN DE STIJL IN ALBLASSERDAM